#MÉSQUELLIBRES

#MÉSQUELLIBRES | La Victòria González ens recomana:


Hi ha un país on la boira
de Gemma Gorga
Sant Celoni: Tushita Edicions, 2021

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Gemma Gorga, nascuda a Barcelona el 1968, és poeta i professora a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. Ha escrit i publicat poesia, assajos, traduccions i té un blog de cuina, “Farigola i Cúrcuma. Cuina d’inspiració indo-mediterrània per al dia a dia”. Entre classe i classe es dedica al que més li agrada: la poesia, la traducció i la cuina.

L’obra Hi ha un país on la boira és la primera que llegeixo de l’autora i m’ha encantat. És un llibre que he llegit amb el llapis i la llibreta al costat (com, de fet, sempre fa ella) per anar apuntant tantes coses que m’agradaven i amb les quals em sentia identificada o em despertaven curiositat.

L’any 2016, Gorga va fer una estada de dos mesos a San Francisco i d’aquí va sortir aquesta narració, en la qual l’autora passeja per la ciutat i reflexiona sobre els llibres i sobre el fet de llegir: per què llegim? On? Què són els llibres i la lectura per a nosaltres? “Dona de rituals com soc, sempre pujo al terrat acompanyada d’un llibre, tingui o no intenció de llegir-lo. Perquè el llibre no és un objecte, sinó una possibilitat”, “no sé – ni vull saber- quants llibres llegeixo al mes. La lectura, com el viatge, no té a veure amb la velocitat”.

És un llibre sobre llibres, i sobre llibreries i biblioteques. En visita moltes durant els seus passejos i ens transmet l’ambient, l’olor i el clima que es respira a cadascuna d’elles: “se sentiran com a casa a la Bell’s Books, situada al centre de la ciutat de Palo Alto. Seria absurd descriure-la en termes arquitectònics, perquè aquesta llibreria és bàsicament una història d’amor.”

Però no és només això, és també un diari encantador dels seus passejos i caminades per la ciutat, les anècdotes que viu, els llocs on va, el que la sorprèn…: “m’assec a tocar de l’aigua mentre contemplo els ferris que van i venen, els ànecs que s’empolainen i els lleons marins que prenen el sol oblic de la tarda, ajaguts en una petita plataforma flotant. També hi ha dies sense llibres ni llibreries, com aquest. Aleshores em dedico a llegir l’entorn, i a llegir-me llegint-lo.”

Crec que és un llibre per a les persones que són lectores, per a tots aquells per als quals llegir és una part bonica i important de la vida. T’encomana les ganes de conèixer i de saber més, de caminar, viatjar, de comprendre. “Caminar i llegir. Com més estona hi dedico, més estona vull dedicar-hi. No em canso, encara que els camins siguin costeruts i les frases complexes.”

I realment, quan l’acabes, et venen ganes també a tu d’agafar la bossa o la motxilla, ficar-hi algun llibre i posar-te en marxa…

Recomanat per Victoria González, usuària de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s