#MÉSQUELLIBRES

#MÉSQUELLIBRES | l’Eva ens recomana:

Paradero desconocido
de Lathrine Kressmann Taylor 
Barcelona : Rba, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Adreça desconeguda o Paradero desconocido ja és tot un clàssic de la literatura. Escrit per l’escriptora nord-americana Katherine Kressmann Taylor (1903-1996) l’any 1938, esdevé una visionària obra mestra.

El títol del llibre, que a priori no crida l’atenció, acabarà prenent un encertat i a la vegada tràgic significat.

Es va publicar per primera vegada als Estats Units, com a una narració en format epistolar a la revista Story,  al setembre de 1938.  Abans d’aquesta publicació, el director de la revista i el marit de l’autora, que era editor, van considerar que la narració era tan forta i colpidora que no es podia dir que havia estat escrita per una dona. Així que van decidir masculinitzar-ne el nom i es va passar a anomenar Kressman Taylor.

La narració va tenir tanta repercussió que en deu dies tota la tirada d’aquell número de revista es va exhaurir i els lectors en feien còpies per enviar als seus amics. Finalment, l’any 1939 es va publicar en forma de llibre.

Es tracta d’un intercanvi de cartes entre dos grans amics, l’alemany Martin Schulse i el jueu nord-americà Max Eisenstein entre novembre de 1932 i març de 1934, quan encara no havia començat la Segona Guerra Mundial però Hitler ja havia arribat al poder a Alemanya.

Ambdós amics compartien un negoci a San Francisco, Califòrnia, una galeria d’art. Però a finals de l’any 1932 Martin decideix tornar a Alemanya amb la seva família.

Els dos amics es cartegen sovint. En Max manté al corrent al seu soci sobre la gestió del negoci, es posen al dia sobre els esdevenirs de la família, sense deixar mai de banda una actitud afectiva i de confiança.

Però quan a principis de 1933 Hitler es converteix en canceller d’Alemanya, la complicitat comença a desaparèixer.

En Max rep notícies dels canvis que estan esdevenint al país del seu amic amb preocupació i així li fa saber a les cartes que li escriu.  Però la sinceritat i l’estima dels dos amics es va transformant en desconfiança, por i decepció.

Som testimonis de com el nazisme va enverinant les idees d’en Martin, una persona que havia estat totalment liberal. Un fanatisme que creix desmesuradament i s’idolatra d’una manera tràgica, es va instal·lant en les idees i la manera d’entendre el món de molts alemanys, demostrant com n’és de fàcil manipular a les persones.

L’autora va treure la idea d’escriure aquest llibre quan uns coneguts alemanys que havien estat vivint als Estats Units van tornar de visita  i van negar-se a saludar a un antic amic íntim jueu girant-li la cara. Va quedar tan colpida que no deixava de demanar-se com podia ser que aquelles persones demostressin aquella crueltat amb un amic al que s’havien estimat poc temps abans.

A partir d’aquesta premissa Katherine Kressman Taylor va ser capaç d’escriure una novel·la epistolar on és tan important el que es diu com el que s’intueix fins arribar a un final que et deixa sense paraules.

Poques novel·les amb tan poques pàgines, només 76,  poden arribar a deixar tanta empremta.  

Recomanat per l’Eva de la Biblioteca del Casino de Manresa

Deixa un comentari