#MÉSQUELLIBRES

#MÉSQUELLIBRES | La Montse ens recomana:

La meitat evanescent

de Brit Bennett; traducció de l’anglès de Marc Rubió

Barcelona: Edicions del Periscopi, març del 2021

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Els habitants d’un petit poble de Louisiana, anomenat Mallard, han intentat aclarir-se el to de la pell negra, generació darrere generació, per erradicar els tons més foscos de la seva raça. Les nostres protagonistes, les bessones Vignes, Desiree i Stella, en són un bon exemple: amb la pell gairebé blanca i els cabells ondulats, podrien passar per blanques fora del poble.

Asfixiades per un passat traumàtic, degut a la mort violenta del pare i una mare massa controladora, decideixen fugir del poble cap a la ciutat, on podran esdevenir el que vulguin. La relació forta i gairebé indestructible de les germanes es trencarà per divergències sorgides a la ciutat, on cada una començarà a veure i entendre la vida a la seva manera. Stella decideix desaparèixer i inventar-se una nova vida lluny dels seus orígens i de la seva raça, de la qual renegarà, casant-se amb el seu cap i fent-se passar per blanca. La seva germana Desiree la buscarà durant molt temps, però acabarà desistint i casant-se amb un home de raça negra que resultarà ser un maltractador i de qui acabarà fugint i tornant al poble amb la filla de tots dos, una nena negra com el carbó que farà trontollar tot el poble esclarissat. Stella també tindrà una filla, rossa i molt blanca, i ni la filla ni el marit sospiten res dels seus orígens, la seva situació acomodada de família benestant la protegeix de tot. Passaran molts anys sense saber res una de l’altra, però un cop del destí farà que les filles respectives entrin en contacte, i descobreixin molts dels secrets familiars: això provocarà un sisme a totes dues famílies.

Una novel·la original que et captiva des del primer moment: la idea d’un poble on tothom renegui de la seva raça però alhora siguin marginats per blancs i negres és molt inquietant.

La família, la identitat, les arrels, el racisme, les discriminacions per raça o per sexe, l’homofòbia, els maltractaments… Bennett toca tots aquests temes tan transcendentals amb molta mestria. La història enganxa, es fa addictiva i vols saber què els passarà, quins destins aniran prenent les vides d’aquestes quatre dones. Alhora és un retrat de cinc dècades al sud dels Estats Units, on per molts anys que passin es té la sensació que les lacres socials com el racisme es perpetuen, res canvia, escenifica molt bé aquests llocs asfixiants.

Et fa reflexionar molt sobre la identitat, no només de raça i de color de pell, sinó també de preferències sexuals. Qui som realment? Podem reinventar-nos? Què és el que mai podem deixar enrere? Què és el que sempre ens perseguirà?

La novel·la és un cant a l’acceptació individual, al respecte a les persones diferents, a la concòrdia racial i a la reivindicació dels drets del col·lectiu LGTBIQ.

“La Desiree no s’havia imaginat mai que la Stella li pogués amagar cap gran secret. Aquella Stella que havia dormit al seu costat, que li transmetia els seus pensaments com si fossin un corrent que circulava entre elles, que era com si la sentís parlar dins del seu cap. Com havia pogut passar tot aquell estiu sense saber que la Stella ja havia decidit convertir-se en una altra persona? Ara ja no sabia qui era la Stella, i potser no ho havia sabut mai del tot.”

Britt Bennett (Oceanside, Califòrnia 1990) es va graduar a la Universitat de Stanford i de Michigan, on va obtenir un màster en Belles Arts. Ha sigut premiada amb diversos premis literaris. Ha publicat en revistes com The Paris Review, The New York Times, The NYT Magazine i The New Yorker. La seva primera novel·la, The mothers (2016), va ser una autèntica revelació als Estats Units i a França. Va ser premiada amb el National Book Award 5 under 35 i a França va ser finalista del premi Goncourt. La meitat evanescent és la primera obra de Bennett que es publica en català.

Recomanat per la Montse Cutrina, de la Biblioteca Ateneu Les Bases

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s