#MÉSQUELLIBRES

#MÉSQUELLIBRES | La Begoña ens recomana:

En la mente del niño:
el cerebro en sus primeros años
de Tiziana Cotrufo
Barcelona: Ed. Shackleton Books, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

La ment humana és una de les coses més fascinants i complexes que hi ha i, malgrat que la ciència va desxifrant progressivament conceptes i espais dels quals fins fa ben poc se’n tenia un coneixement parcial il·limitat, queden encara uns quants interrogants per respondre. Si això és així tractant-se de la ment en general, més ho és si l’objecte d’estudi és la ment infantil a l’inici de la seva vida, des de l’estadi d’embrió en el si de la mare, fins els tres anys. Sens dubte, un període tan important en la història vital d’un ésser humà, que marca el seu futur desenvolupament com a persona al llarg de tota la seva existència.

Tractant-se d’un tema d’aquesta transcendència i de creixent interès, són molts els investigadors que, des de diferents entorns, principalment mèdics i educatius, van aportant el fruit dels seus estudis i descobriments en aquest àmbit. La literatura científica al respecte és àmplia i variada, amb opinions, tendències i escoles de pensament sovint enfrontades i a voltes superades a la llum de noves investigacions.

Justament, el llibre que ens ocupa –En la mente del niño: el cerebro en sus primeros años (en castellà)– és una recent publicació de la neurocientífica italiana Tiziana Cotrufo, doctora en Neurobiologia per l’Scuola Normale Superiore de Pisa, sota el mestratge del professor Lamberto Maffei, el qual li va comunicar la seva passió per la Neurociència, i li va marcar el futur. Els estudis postdoctorals de la Dra. Cotrufo, enfocats en la plasticitat del cervell, la van portar a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona i a d’altres centres de prestigi, com la University of Texas Southwestern Medical Center de Dallas, als Estats Units, on va treballar amb el premi Nobel de Medicina del 2013, el professor Thomas Südhof. També va ser professora visitant a la Universitat de Verona (Itàlia), i va retornar després a Catalunya, on des del 2007 exerceix la docència i la investigació a la Universitat de Barcelona.

Aquest llibre de la Dra. Cotrufo no és una obra banal, perquè el tema que tracta és complex, polimòrfic i en revisió constant, a la llum de contínues investigacions. La formació científica de l’autora és àmplia però específica, i a la força ha d’utilitzar un llenguatge científic que ella intenta fer el màxim d’assequible al lector, que es troba entre les mans un llibre que, sense perdre rigor científic, pretén també ser una obra divulgativa i aclaridora d’una colla de conceptes que tant interès poden tenir per a uns pares futurs o novells com per als educadors d’aquestes edats primerenques, i fins i tot per als pediatres, els quals no estan pas obligats a tenir una formació neurocientífica d’alt nivell.

Tampoc és un llibre de “receptes” per a pares amb pretensions de fer dels seus nadons precoços genis, a base de sobreestimulació prematura, perquè el procés de maduració del nostre cervell passa per unes fases que ja venen força determinades per la pròpia evolució biològica i genètica de la persona. És fascinant saber, per exemple, que en el segon trimestre de l’embaràs, el cervell del fetus genera més d’un milió de noves neurones cada hora, o que als cinc mesos de vida, el còrtex cerebral de l’infant ja té 10.000 milions de neurones, que segueixen augmentant i posant les bases de les connexions neuronals que possibilitaran les habilitats cognitives, sensorials i motores del nen, en aquestes primeres etapes i per a un futur.

Aquests processos són lents i no es poden accelerar, com potser molts pares voldrien; el descans i el temps de dormir de l’infant són imprescindibles per consolidar records i nocions apreses i per eliminar toxines; així com també, i contràriament al que sembla, no és pas negatiu que un nen s’avorreixi: les seves neurones seguiran funcionant, fins i tot en estat de suposada passivitat.

D’aquí ve que la Dra. Cotrufo que, a més de la seva àmplia formació científica, aporta la seva experiència personal com a mare de dues nenes, deixi molt clar en la seva obra que tot això no suposa que el cervell de l’embrió o del nadó siguin com un ordinador que es pot programar, malgrat la seva demostrada plasticitat. Però és precisament aquesta plasticitat la que permet incidir en les “neurones mirall”-un tipus de neurones que reflecteixen el comportament dels altres- i en la importància de les emocions en la memòria i l’aprenentatge. Ella afirma categòricament que en els seus tres primers anys de vida, l’infant té unes necessitats molt bàsiques i concretes: l’afecte i la dedicació dels pares, en accions i en temps, en un entorn estimulant que afavoreixi l’aprenentatge de les emocions i de les relacions personals i socials, posant en aquests moments les bases del futur ésser adult.

L’última part del llibre la dedica a desmuntar el que ella anomena “neuromites”: conceptes equivocats referents a la ment i al cervell, fruits d’una falsa interpretació de les dades científiques aportades per les neurociències.

A tall d’exemple, un breu comentari d’un d’aquests “neuromites”:

“Les capacitats cognitives es desenvolupen a les aules”.

Les estones d’esbarjo i de jocs són tan importants com les que es poden passar a l’aula fent qualsevol activitat de caire més intel·lectual i, no cal dir-ho, són absolutament bàsiques i primordials en aquesta franja d’edat que correspon a l’etapa de la llar d’infants. El desenvolupament del cerebel es podria veure afectat si es fes el contrari, i l’activitat física i el joc són eines imprescindibles per al desenvolupament de les capacitats cognitives i per al procés de socialització dels infants. En definitiva, un llibre interessant i ben documentat que, posant a l’abast del lector la possibilitat de conèixer com es desenvolupa el cervell dels nostres infants, ens permet entendre com és la seva manera d’anar descobrint el món, la seva manera de comportar-se, de sentir i de pensar.

Recomanat per la Begoña Crespo de la Biblioteca Ateneu Les Bases

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s