#MÉSQUELLIBRES

#Mésquellibres | La Maria ens recomana:

Gabás, Luz. Como fuego en el hielo
Planeta, 2017

Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

Como fuego en el hielo és la tercera novel·la de l’escriptora aragonesa Luz Gabás. Després de tenir un gran èxit amb la seva primera obra Palmeras en la nieve que fins i tot va ser portada al cinema i va rebre diferents premis, la novel·la que ara recomano també narra una gran història d’amor que trenca barreres.

Luz Gabás va néixer el 1968 a Montsó (Osca) és llicenciada en filologia anglesa i durant anys ha combinat la docència amb altres activitats com la traducció, la publicació d’articles, i els projectes culturals, a més de la política local. Com a escriptora es va donar a conèixer amb la novel·la Palmeras en la nieve, però també ha escrit Regreso a tu piel i El latido de la tierra.

L’argument d’aquesta obra gira entorn dels dos protagonistes principals: Attua i Cristela. L’acció comença a Madrid el 1843, on el jove Attua està estudiant enginyeria. Té un munt de somnis personals i professionals que li encantaria realitzar, però l’assassinat del seu pare l’obliga a tornar a Albort, el seu poble natal situat al Pirineu aragonès, on haurà d’assumir les seves obligacions familiars i posar-se al capdavant de les termes que regenta la seva família. Aquest fet no només trenca les seves aspiracions i els seus somnis, sinó també els de Cristela, la jove que estima. Ella desitjava fugir de l’entorn hostil d’aquell poble que detesta i començar una nova vida junts lluny d’allí, però una sèrie de malentesos, obligacions, traïcions i venjances posaran a prova el seu amor.  A partir d’aquí, la història es desenvolupa al llarg del segle XIX en una terra sacsejada per guerres carlistes i revolucions amb els Pirineus com a teló de fons.

És una novel·la ben teixida que combina una història d’amor amb la ficció històrica, està  ben documentada i contextualitzada, amb molts detalls del moment històric i de la inestabilitat política i social que es vivia en temps de les guerres carlines. Però potser el què més destaca en la forma de narrar de l’autora són les descripcions de l’entorn, que realment aconsegueixen transportar-nos als escenaris de la novel·la, amb unes recreacions increïbles dels paisatges, de les muntanyes i dels pobles de la zona de l’Alt Aragó, de tal manera que gairebé és com si poguéssim veure tots els indrets que descriu amb els nostres propis ulls. També és interessant com l’explica l’auge del turisme romàntic, quan els primers viatgers que viatjaven per plaer van arribar a aquests llocs remots del Pirineu per gaudir dels balnearis i de les aigües termals.  

Las pàgines d’aquest llibre, a vegades dures i a vegades dramàtiques, aconsegueixen commoure’ns i en alguns moments fins i tot exasperar-nos amb l’actitud dels protagonistes. En ocasions previsible i en ocasions sorprenent, està ple de personatges forts, lluitadors i obstinats, sobretot els femenins. Amor, tragèdia, lluita, superació i l’etern conflicte entre la passió i la raó, entre l’amor i el deure, es donen la mà en un llibre que enganxa i emociona, que  fa patir i gaudir, però, com les grans històries, segur que quedarà molt de temps en la memòria.

Recomanat per la Maria Solà de la Biblioteca del Casino

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s