#MÉSQUELLIBRES

#MÉSQUELLIBRES | L’Àlex Alegre ens recomana:

Obra maestra
de Juan Tallón
Barcelona: Anagrama, 2022

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Es pot fer desaparèixer una escultura de 38 tones? A simple vista, un diria que no deu ser una tasca fàcil. Si, a més a més, aquesta escultura és propietat del Museu Reina Sofía, s’hi afegeix una capa de dificultat que ho converteix en quelcom pràcticament impossible. Però, com en la majoria d’històries inversemblants, va succeir. Allò que la realitat supera la ficció.

I realitat i ficció són dos elements que comparteixen espai a Obra maestra, la nova novel·la de Juan Tallón. L’escriptor gallec ha creat un thriller apassionant que gira entorn del misteri que envolta la desaparició de l’escultura Equal-Parallel/Guernica-Bengasi, que Richard Serra va crear per a la inauguració del museu l’any 1986. Al cap de quatre anys, i a causa de les seves dimensions, el museu va decidir retirar-la i guardar-la en una empresa d’emmagatzematge d’art. Fins aquí, tot bé. El problema apareix quan, quinze anys després, el museu decideix recuperar-la. Però l’obra ja no hi és. I el que és pitjor: ningú sap on és.


Tallón reconstrueix la història a partir del testimoni de 73 veus totalment dispars (des del mateix Richard Serra fins a la fundadora del museu, passant per un taxista, un terrorista o un ferroveller), que com va explicar en una entrevista a El Periódico «hi ha personatges reals dels quals jo invento el seu testimoni, però intentant mantenir-me més o menys fidel al que van dir per mantenir la versemblança de la història. I després hi ha personatges completament inventats, que no van existir. Però que són autèntics». El resultat literari és una barreja entre la novel·la de no-ficció i la crònica novel·lada.


El llibre atrapa des de l’inici, i els diferents personatges exposen tota mena de teories inversemblants que sonen d’allò més reals gràcies al surrealisme de la desaparició de l’obra.

Recomanat per Àlex Alegre, periodista i usuari de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s