#MÉSQUELLIBRES

En Gripau i en Gripere van plegats
Arnold Lobel
Blanes, EntreDos, octubre 2020
Veure disponibilitat al catàleg Aladí

En Gripau i en Gripou són dos amics, coneguts pels lectors catalans des de 1989, quan l’editorial Alfaguara en va presentar la primera traducció al català. Ara, de la mà de la nova editorial EntreDos, tornen i ho fan amb un canvi en el nom d’un dels dos protagonistes, tot convertint-se en Gripou i Gripere.

El seu autor, Arnold Lobel (1933-1987), fou un escriptor i il·lustrador americà que esdevingué un dels grans referents de la literatura per a infants del segle XX. Les seves obres –com ara El mag dels colors, Faules, Mussol a casa, o bé, Sopa de ratolí- segueixen sent fites del tot vigents, i del tot brillants, en el camí dels lectors d’aquest segle, cosa que podem comprovar en aquesta nova traducció i edició de dos reculls de contes protagonitzats per en Gripau i en Gripere. Ens la brinda l’editorial EntreDos, i suposa una estrena excel·lent i una ferma declaració d’intencions. Tant l’edició com la traducció de Jordi Ainaud són molt acurades, aspectes que s’entrelluquen, per exemple, en l’aspecte formal i en aquest rebateig d’un dels protagonistes.

Arnold Lobel és un mestre admirat perquè, entre d’altres coses, trena un precís diàleg entre text i il·lustració, i crea uns personatges entranyables que ens mostren un ésser humà proper, humil i sincer, sense estridències ni focs d’artificis. Això sí, sempre ho porta a terme a través d’animals humanitzats. En aquest sentit, en Gripau i en Gripere són dos personatges paradigmàtics. Viuen situacions i peripècies quotidianes que mostren al lector alguns d’aquells petits gestos essencials que conformen una amistat. La seva relació és fresca, espontània i profunda, amb una gran empatia i comprensió entre tots dos, amb una gran sinceritat que es demostren tot dient-se les coses pel seu nom i confiant-se les confidències.

Tot i anar vestits, a través de cada història, Arnold Lobel ens despulla en Gripau i en Gripere i ens descobreix, d’una manera delicada i subtil, les seves pors, les seves febleses, els seus anhels i els seus somnis, que són semblants als de qualsevol de nosaltres.

En Gripau i en Gripere tenen molts ingredients per convertir-se en amics per sempre. Les seves històries ja han esdevingut imperdibles.

Recomanat pel Pep Molist, de la Biblioteca del Casino

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s