#mésquellibres

#MÉSQUELLIBRES | La Maria ens recomana:

Las Hijas de la tierra
Leceaga, Alaitz
Barcelona : B, septiembre de 2019

> Disponibilitat al catàleg Aladí

Sovint diuen que no hem de jutjar els llibres per la portada, però s’ha de reconèixer que en aquest cas, la portada entra pels ulls i crida molt l’atenció i en llegir el llibre ens adonarem que transmet molt bé l’essència de la història.

Aquesta és la segona novel·la d’Alaitz Leceaga (Bilbao, 1982) que es va donar a conèixer amb El Bosque sabe tu nombre, obra amb la qual va obtenir un gran èxit.

Las Hijas de la tierra és una novel·la ambientada a finals del segle XIX a La Rioja, en una finca dedicada al cultiu de la vinya i el vi. Narra la història de les germanes Veltrán-Belasco, tres noies conegudes com “les endimoniades” per ser pèl-roges, esquerranes i, segons els seus veïns, tenir el dimoni al cos. Tothom pensa que estan maleïdes des que van néixer i que per aquest motiu les seves vinyes estan adormides i fa anys que no produeixen ni un gra de raïm. La vida de les tres germanes canviarà completament quan la Gloria, la germana gran, es posi al capdavant del negoci familiar. Serà llavors quan començarà una llarga batalla per fer-se un lloc en el món del vi, un món que fins aquell moment havia estat reservat només als homes i per això s’haurà d’enfrontar als cacics locals que no conceben tenir una dona com a rival. I amb l’ajuda de les seves germanes, la Gloria s’haurà d’esforçar per recuperar l’esplendor de les seves vinyes, al mateix temps que s’endinsarà en els secrets aterridors que s’amaguen rere els murs i sota els camps erms de “Las Urracas”, la seva finca.

És una novel·la que va de menys a més, al principi costa una mica empatitzar amb els personatges però a mesura que som testimonis de la seva evolució, ens adonem que són personatges creïbles i ben construïts i la història es va fent més absorbent i enganxa de debò. L’estil de l’autora és àgil i senzill, amb una prosa cuidada que aconsegueix no només transmetre emocions i sentiments, sinó que també ens sedueix a través d’una intriga intensa i inquietant que es va entreteixint al llarg de la novel·la amb girs narratius inesperats i impactants i una atmosfera impregnada de suspens i tensió.

Amb tocs gòtics i de novel·la victoriana, aquesta saga familiar plena de màgia i misteri, mostra l’inici de la indústria del vi a La Rioja i també fa una crítica social de l’època, al mateix temps que posa de manifest la situació de la dona a finals del segle XIX. Llança un clar missatge feminista i d’empoderament de les dones, ens parla de sororitat, de la lluita contra els abusos i la manipulació i de l’esforç per superar les falses creences antigues sobre la inferioritat de les dones.

En definitiva, una obra que fusiona molt bé la saga familiar i el gènere històric amb un punt de fantasia. I com passa amb el bon vi, al final deixa un pòsit d’haver llegit un llibre molt ben teixit que toca molts temes interessants.

Recomanat per la Maria Solà de la Biblioteca del Casino de Manresa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s