#mésquellibres

#MÉSQUELLIBRES | La Mercè ens recomana:

Insumisas
Una pel·lícula de Laura Cazador i Fernando Pérez, amb Sylvie Testud

Coproducción Cuba-Suiza; Bohemian Films, ICAIC, 2018

> Disponible a eBiblio amb el carnet de la biblioteca

Insumisas és el relat cinematogràfic de la vida d’Enrique Faber, un metge cirurgià suís, que a principis del segle XIX viatja a Cuba per recuperar el seu fill, segrestat per una de les seves tietes en una “hacienda” de la família.

Respectant el jurament hipocràtic que va fer, ofereix els seus serveis a qui ho necessita sigui quina sigui la seva raça o condició i, malgrat anar això en contra de les convencions socials del moment i a desgrat dels seus mètodes avançats, el metge aconsegueix ser reconegut professionalment i acceptat per tota la societat de Baracoa.

A mida que avança la història, es dibuixa el retrat de la societat cubana de l’època, hipòcrita, complexa i contradictòria. On els homes blancs i rics, fruit del colonialisme espanyol, posseeixen la terra, els negocis lucratius com els cafetars, ostenten els càrrecs polítics i determinen la moral i la conducta desigual entre homes i dones. Una societat que basa la seva estructura econòmica en el comerç d’esclaus i veu perillar la seva permanència a causa dels atacs dels quins s’han alliberat, els “cimarrones”, que amagats a les muntanyes es revelen cremant les “plantaciones”. En aquest marc, I’església catòlica, en connivència amb les classes benestants, ha oblidat els principis del cristianisme i tolera la violació i l’assassinat.

Però quan queda al descobert la veritable identitat d’Enrique Faber, surten a la llum uns fets del tot transgressors i punibles per les normes de l’època, la llibertat d’estimar i la lluita d’una dona per aconseguir desenvolupar la professió que l’apassiona però que implica la intromissió en el món dels homes. I malgrat tot, es produeix un cert canvi de mentalitat entre els seus amics i els esclaus a qui ha tractat com a pacients.

Recomanat per la Mercè de la Biblioteca del Casino de Manresa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s