#MÉSQUELLIBRES

#MÉSQUELLIBRES | L’Eva ens recomana:

Boulder / Eva Baltasar
Barcelona: Club Editor, 2020

No sóc mare, no encara. “Maternitat” és una paraula que des que n’aprens el significat, com a dona te la qüestiones i replanteges moltes vegades. A dia d’avui, l’únic que puc assegurar sense haver-la experimentat és que ser mare et canvia la vida.

La protagonista d’aquesta novel·la d’Eva Baltasar, és una dona solitària que més aviat fuig de l’afecte i el llaços estrets amb les persones. Ella escull una vida al marge de termes com família o parella, i tu que provablement siguis tot el contrari, hi empatitzaràs.

És fort com l’autora, sense considerar-la una escriptora que abusa de la descripció, amb quatre pinzellades gairebé poètiques permet apropar-te amb tant de detall a la seva història.

D’alguna manera és una lectura que t’encisa pels seus contrastos; La tendresa, que t’aborda quan les carícies, s’expliquen amb detall. El neguit de les mirades, que es troben en una pàgina i no saps si hi tornaran a la següent. El despertar de l’instint animal quan el sexe desenfrenat s’anuncia sense tabús. Així, al llarg de la història se’ns lliuren dosis de petits plaers i petits desenganys.

Eva Baltasar parla clar, parla brusc, parla molt bonic. Descriu la quotidianitat sense avorrir, tal com raja, passant del drama a l’humor sense que te n’adonis.

Busco adjectius per Boulder i no m’hi atreveixo gaire, perquè té una aura especial, és una història que s’explica sola, a pas lleuger. Només s’atura en els moments importants, en els que tothom necessitaria una pausa, un punt i a part, un “demà serà un altre dia”.

És divertit considerar-la una història d’amor, perquè s’expressa des d’un ull que es queixa. Però si te l’expliqués “de pe a pa” no podria obviar-ho. Boulder ens parla de com l’amor ens canvia, de com l’amor muta i es transforma, de com prenem decisions importants, per amor. O per alguna cosa que s’hi assembla. Lluny, molt lluny de l’amor romàntic al que per desgracia estem més acostumats.

És curiós, he rigut, i m’he emocionat, però també m’he enfadat i frustrat amb la protagonista. He pensat que fa les coses bé i malament, he volgut que s’acabés de mil maneres diferents. I en definitiva he reflexionat, penso que aquestes coses en una lectura s’han d’agrair. Et qüestiones les mil i una maneres de viure que existeixen, entendràs que sí, ser mare et canviarà la vida però no a tu.

El recomano a qui busqui en la lectura pessics de realitat.

Recomanat per l’Eva Jané de la Biblioteca Ateneu Les Bases
Processed with VSCO with b1 preset

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s