#MÉSQUELLIBRES

#MÉSQUELLIBRES | La Lissette ens recomana

 

 

El mapa de los afectos

D’Ana Merino

Barcelona : Ediciones Destino, febrer 2020

 

>Veure la disponibilitat al catàleg Aladí

 

 

El llibre que m’agradaria recomanar-vos és una gran novel·la coral on la vida dels personatges es van entrecreuant al llarg dels capítols. La majoria de les situacions transcorren en una zona rural de l’oest americà , concretament a l’estat d’Iowa durant un període de dues dècades.

L’estructura consta de 22 petites històries personals distribuïdes en capítols. De fet, cada capítol és com un conte units per la quotidianitat, històries amagades de persones senzilles que habiten en llocs on s’evoquen absències i on la bondat és el camí a la salvació.

Com a lectora,  em fa l’efecte  que l’escriptora no finalitza algunes històries, en canvi, sí hi ha un interès en parlar de sentiments, de les emocions que genera en cadascun dels personatges la situació que viu. En aquesta novel·la trobem ira, gelosia, assassinat, frustració, por, amor, bondat i afecte. Per tant, la novel·la es converteix en un espai de reflexió sobre els sentiments, la construcció de personatges com Valeria, Samuel i Rita ho demostren.

Iowa és una zona on la climatologia i la natura, els boscos, els tornados, les plantacions de blat de moro i  les temperatures extremes conformen en la novel·la un personatge més, impregnen l’atmosfera rural en què conviuen els personatges i en algunes de les històries juguen un paper determinant.

L’estil, molt cuidat, l’autora és poeta, utilitza una prosa gairebé poètica, amb una gran senzillesa i fluïdesa que generen intensitat en les històries i imprimeixen una poètica  en el ritme dins la trama. Trobarem moltes picades d’ull al món del còmic a través d’un dels personatges.

L’Ana Merino, l’autora, rep per aquesta novel·la el Premi Nadal de Novel·la 2020, és una escriptora que porta vint anys vivint als Estats Units. Catedràtica d’escriptura creativa en espanyol i estudis culturals en la Universitat d’Iowa, el 2011 va fundar el MFA d’Escriptura Creativa a Espanyol, que va dirigir fins a desembre de 2018. Ha publicat nou poemaris, entre els quals destaca “Preparatius per a un viatge”, guardonat amb el premi Adonáis de Poesia el 1994, i és autora de diverses obres de teatre estrenades a Zuric i Iowa. Ha estat pionera en el desenvolupament de la formació acadèmica del còmic i ha escrit diversos assaigs especialitzats.

En definitiva, és una novel·la de fàcil lectura, intel·ligent, arriscada, que ens descobrirà a una escriptora polifacètica que de ben segur que ens farà passar una estona entranyable.

 

Recomanat per la Lissette, bibliotecària itinerant  de les Biblioteques Bages, Berguedà, Moianès

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s