#MÉSQUELLIBRES

#MÉSQUELLIBRES | Josep Maria Sarró, usuari de la Biblioteca Ateneu Les Bases ens recomana:

 

Riera Tuèbols, Santiago
Origen i evolució de l’Univers: breu història de la cosmologia
Barcelona:  Edicions 62, 1996

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

 

Santiago Riera i Tuèbols (Barcelona, 1935)  és un enginyer industrial llicenciat en història contemporània.  Va treballar com a professor a l’Escola Superior d’Enginyers Industrials i després com a professor de ciència a la Universitat de Barcelona. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

El llibre és una breu història i assaig sobre la cosmologia  amb el pròleg del David Jou i una introducció de l’autor on explica els motius, el perquè i com ha fet el llibre i de com ens serà més fàcil interpretar. En el primer capítol fa un repàs de les cosmologies antigues: Mesopotàmia, Índia, Xina Grècia, Edat Mitjana, l’ Islam, i parla de geografia i cartografia. En el segon, ens parla de la segona cosmologia: el Renaixement, Copèrnic, Galileo, Kepler i Newton. Després sobre Einstein, Bode, Olbers compara amb Newton, Herschel, Bessel. Seguidament tracta des d’Einstein fins als nostres dies: les teories de la relativitat, el Big Bang, forats negres, de cuc i el viatjar a través del temps. En el quart capítol parla de quin és el lloc de Déu en aquesta història, i acaba amb unes consideracions finals pròpies.

El fet que no sigui un llibre pur de ciència el fa interessant i amè, no és el mateix que començar a llegir ciència amb un llibre d’en Stephen Hawking o d’Einstein. Com a gran divulgador de la ciència i la tecnologia ha escollit un tema afí tan a la ciència com a la cultura humanística  i cosmologia, que el fa apte a un públic divers.

Clar que el concepte de Cosmologia pot semblar fort, però  l’autor el fa engrescador i senzill i per altra banda tampoc hi ha gaire llibres per escollir d’aquest tema. Repassa cronològicament com totes les civilitzacions han tractat un tema tan universal, i a la vegada ple de perjudicis culturals i ho fa clar i sense embuts.

El llibre també  parla sobre la recerca de la veritat, de la seva connexió clara amb les diferents religions i tracta hàbilment el tema de l’existència de Déu des de diferents posicions, creients o no!. Toca un tema tan essencial que a mida que un es va fent gran i madur necessàriament es fa una sèrie de preguntes al voltant de la típic pensament “què hi faig jo aquí al mig?”

Òbviament, després de la interpretació que fan les diferents civilitzacions també parla de la teoria de la relativitat i dels forats negres.  S’acompanya d’algunes fórmules i gràfics, però no intoxica i es poden saltar si un ho vol.  Al final hi afegeix un glossari amb les definicions curtes de les paraules més usades en l’obra.

Recomanat pel Josep Maria Sarró, usuari de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s