Club de lectura de la dona des de casa

Des del Club de Lectura de la Dona de la Biblioteca del Casino la Núria Sensat, llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia i que és qui dirigeix les sessions del club, ens adreça unes paraules i ens  proposa unes lectures que es poden trobar a la plataforma de préstec digital eBiblio Catalunya.

“La lectura de llibres en moments com l’actual pot ser un espai de refugi, de reflexió, d’il·lusió, de somiar, d’evasió…de tantes i tantes coses. La situació que estem vivint ens és nova i desconcertant, estem envoltades d’un temut bacteri que no veiem ni olorem ni ens avisa quan es troba a prop nostra però que ha provocat la por, la incertesa en totes i cadascuna de nosaltres.

Vivim confinades que no hauria de ser sinònim d’aïllades ni tampoc forçosament de tristor. Però a ben segur que tants dies d’enclaustrament ens farà passar per moments diferents amb sentiments i sensacions diverses i, a vegades també contradictòries. Llegir, aquests llibres que us proposo (només són això una humil proposta) o qualsevol altra ens ajuden a portar millor l’impàs i la incertesa.

Us animo doncs, a que llegim a que no defallim i siguem resilents i perquè no,  també a que escriviu. Apunteu tot allò que sentiu, que us alegra o angoixa que us fa curiositat o preocupació qui sap si d’aquestes notes desordenades n’acaba sortint també un gran llibre.

Molta força i salut per a totes, fins ben aviat”

 

Les lectures que ens proposa la Núria són:

 

La señora Dalloway, de Virginia Woolf (1882-1941). Aquesta autora no va anar mai a l’escola autodidacta total i que moltes de nosaltres en tenim una imatge a partir de la pel·lícula (quien teme a Virgina Woolf) però la imatge que allà se’ns transmet no és del tot certa.

Aquest llibre passa en un únic dia. Explica com Clarissa Dallo (una dona de classe alta de l’Anglaterra d’inicis del XX) ha d’organitzar una festa per retrobar-se amb vells amics i el què hi succeeix. Per a molts una obra clàssica que ja us dic que per llegir-la necessitem: temps, calma i està concentrades.

 

Frankenstein , de Mary Shelley (1797-1851). Poc puc dir d’aquesta novel.la que no sapigueu: és un llibre ple d’idees, reflexions i de crítica a la vegada que tendre. L’autora és filla de Mary Wollstonecraft (que va morir per problemes en el post part de la Mary) i, per a molts, precursora del primer feminisme ja que defensava que la “dona també és un ésser humà” i la necessitat de poder accedir a l’educació. Sens dubte, en l’obra de Mary Shelley hi trobem moltes referències al pensament de la seva mare.

 

La elegancia del erizo, de Muriel Barbery (1969-) És una autora francesa i aquest llibre va ser rebut per la crítica amb un gran i eufòric reconeixement. Ens explica la vida d’una portera que treballa en un edifici d’un dels carrers més cars de París que té una gran cultura però es fa passar per ignorant per no perdre a la feina. En aquest pis hi viu una nena de 12 anys (fill d’un diplomàtic) que és superdotada. L’arribada d’un nou llogater a l’edifici portarà canvis. Un llibre que serveix a l’autora per aproximar-nos a l’alta societat francesa i en fer-ne una crítica feroç. A mi la seva lectura em va agradar molt.

 

 

Matar a un rossinyol, de  Harper Lee (1926-2016). Llibre fantàstic en aquest cas jo, com penso que molta altra gent, vaig veure la gran pel·lícula i el personatge d’Atikus t’enamora. Una crítica de l’Amèrica racial vista des de la mirada també dels infants. Una gran novel.la feta per una autora (que no va publicar mai més, tan sols un llibre l’any 2015) i que sempre va ser molt gelosa de la seva vida privada.

 

 

Caperucita en Manhattan, de Carmen Martín Gaite (1925-2000). Autora espanyola nascuda a Salamanca que sempre va trencar amb els esquemes de l’època. Aquí tenim un conte (qui no coneix el de la Caputxeta) però ara transportat a Nova York on la nostra caputxeta (una nena de 10 anys) s’escapa de Brooklin per portar un pastís a la seva àvia que viu a Manhattan. Per descomptat que hi tenim el llop (el Sr. Woolf) un empresari sense escrúpols. Però com en tot conte hi ha d’haver una mica de màgia que ens la brinda l’estàtua de la llibertat…

 

 

Mujercitas. Louisa May Alcott (1832-1888). La publicació d’aquest llibre conegut per totes nosaltres va suposar una autèntica revolució a la societat americana del moment. Val la pensa llegir-lo i passa bé.

 

 

 

Yo sé por qué canta el pájaro enjaulado, de Maya Angelou. Autora americana sobretot poetessa i també cantant. En narrativa només va escriure llibres autobiogràfics i aquest es centra en la seva infantesa (dura) i joventut. És un llibre preciós, si el comenceu no el podreu deixar.

 

 

 

Saga Manolito Gafotas, de Elvira Lindo (1962) Autora també espanyola i aquest és un llibre per a totes les edats divertit, distret i també de lectura fàcil.

 

 

 

El despertar, de Kate Chopin (1850-1904). Per a molts crítics una de les primeres novel·les que diguem es centra en temes de dones però sense cap tipus de condescendència. Un llibre francament interessant.

 

2 responses to “Club de lectura de la dona des de casa

 1. Perdoneu, però la pilícula Quién teme a Virginia Woolf to te res amb ella. Us paso d’on ve el títol
  Sobre el significado del nombre de la película es un juego de palabras que viene de una canción de Disney y la escritora Virginia Woolf.

  La canción se titula «Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?» (¿Quién tiene miedo del gran lobo malo?).

  Y las palabras «Bid Bad Wolf» se sustituyen por el nombre de la escritora «Virginia Woolf«.

  ¿Por qué?, bueno no tiene mucho sentido ya que no es la escritora de la obra, es simplemente una broma académica del escritor original, «Edward Albee», al que le cambio el significado del nombre.
  Gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s