#MÉSQUELLIBRES

#MÉSQUELLIBRES | L’Eva ens recomana La Ràbia

 

La Ràbia / Lolita Bosch
Barcelona : Ara Llibres, 2016

> Veure disponibilitat al catàleg Aladí

 

En aquest llibre brutalment colpidor i valent, l’autora rememora el bullying que va patir durant la seva adolescència, del 14 als 17 anys.

Empesos pels seus problemes econòmics, la seva família va deixar el poble on vivia i se’n va anar a viure a la ciutat, on la Lolita va ser acceptada en un institut on es feia una prova pilot d’un programa d’humanitats. Els pares van creure que aquesta era una gran oportunitat per la seva filla. Però va ser en aquest institut on va conèixer la ràbia.

Va ser objecte d’humiliacions i insults per part dels seus companys i de menyspreu i indiferència per part del professorat.

No ha estat fàcil per l’autora explicar la seva terrible experiència i el que li ha permès fer-ho ha estat parlar amb d’altres víctimes que a hores d’ara ho estan patint. És per això que al llibre intercala la seva vivència amb la d’aquests joves que li han ofert el seu testimoni.

L’afany de la Lolita era passar desapercebuda i que els dies passessin ràpid tot i que el temps no tenia cap pressa. No aconseguia trobar cap aliat, algú a qui pogués explicar el que estava vivint. Els pares no eren del tot conscients de la gravetat de la situació i per a ells prevalia el fet que havia d’aprofitar l’oportunitat que li oferia haver estat acceptada en aquell institut.

Els professors la menyspreaven: “- Això a la nostra escola és impossible que passi. Hem estat escollits per fer un programa pilot. On et penses que ets, tu? Aquesta és una escola de prestigi. Si no t’hi has adaptat, potser ets tu qui ha de fer l’esforç”

Els companys la humiliaven:

“-Hauríeu de tornar a la granja.
-I remugar!-afegia algú, mort de riure.
-I menjar fems!
-Muuu, muuu – cridava un altre alumne al meu darrere.”

La Lolita se sentia una ningú.

Diria que aquesta és una lectura obligatòria per remoure consciències perquè desgraciadament el bullying continua existint i moltes vegades encara es tracta d’una realitat silenciada.

El llibre reflecteix a la perfecció el que sents quan el llegeixes: RÀBIA.

Val a dir que aquest llibre va ser guardonat amb el Premi Roc Boronat 2016 de narrativa breu en català en el que el jurat va valorar la gran potència narrativa de la Lolita Bosch.

Un llibre que s’ha de  llegir.

Recomanat per l’Eva de la Biblioteca del Casino

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s