#mésquellibres | El Pep ens recomana el llibre “Desconeguts”

#MÉSQUELLIBRES | el Pep Molist ens recomana:


Desconeguts
Lozano Garbala, David
Barcelona : Edebé, 2018

 

 

A vegades, costa trobar una novel·la que pugui captivar al públic jove, tant si aquest és lector com si no ho és, una obra amb garanties d’èxit. El darrer premi Edebé de literatura juvenil, Desconeguts de David Lozano (Saragossa, 1974) pot convertir-se en un as a la màniga, especialment per dues raons:

En el marc d’una novel·la de misteri i de detectius, manté la tensió i la intriga de principi a fi, i els ulls i l’atenció del lector del tot esbatanats.
Les xarxes socials són avui una de les principals formes de relació entre joves. A Desconeguts, les seves virtuts i els seus perills hi tenen un paper crucial.
Desconeguts representa una fita en la carrera de David Lozano, alhora que esdevé una obra que condensa l’estil i les principals característiques de la quinzena de títols que té publicats. El gènere de misteri i policíac és el que vertebra la seva trajectòria i amb el qual ha arribat més als seus lectors: Donde surgen las sombras (SM, 2006), Hyde (Alfaguara, 2014), o bé, Valkiria. Game over (SM, 2016) són algunes de les seves obres més celebrades.

Un dels ingredients que més sorprèn de Desconeguts és aquesta rigorosa actualitat de la posada en escena, en què la tecnologia i les relacions socials a través de les xarxes tenen un protagonisme destacat.

Desconeguts, Lozano presenta dos escenaris, aparentment sense cap punt de connexió, que avancen en paral·lel: la primera cita presencial, en un bar, de dos joves que s’han conegut i enamorat a través de les xarxes socials; i un aparent suïcidi en un barranc, al qual acudeixen la sotsinspectora Irene Castell i els seus ajudants. Tots dos escenaris evolucionen lentament cap a la nit, a la vegada que es van alternant. Entremig, l’autor va mostrant també l’evolució dels protagonistes i del seu entorn des de dos mesos abans de les escenes presents, cosa que dona elements al lector per fer les seves pròpies interpretacions i muntar-se la seva pel·lícula.

D’una trobada aparentment normal entre dos joves i de l’acció rutinària d’uns inspectors de policia, l’autor sap desvetllar dubtes i sospites, de manera molt subtil, i plantejar nous escenaris, preguntes i suspicàcies, canviar les tornes i les actituds, mentre manté l’interès i fa augmentar la tensió fins al darrer instant. La construcció psicològica dels personatges, tant els principals com els secundaris, és tan minuciosa com l’ús de la documentació que sustenta la novel·la, així com l’encaix entre els dos escenaris i els diversos protagonistes que els poblen.

Recomanat pel Pep Molist de la Biblioteca del Casino

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s