#mésquellibres | El Pep ens recomana llibres de diferents mides

De tipus de llibres n’hi ha tants com estrelles al cel, però n’hi ha dos de ben definits i de ben particulars:

  1. Els de mida petita, que esdevenen difícils de localitzar perquè es perden entre la multitud.
  2. Els de mida gran, que també esdevenen difícils de localitzar perquè no caben on els pertocaria i acaben destinats a altres llocs adients a la seva mida però no a la lògica del seu tema o de la franja d’edat a la qual s’adrecen.

KEEGAN, Claire. Tres llums. Trad. Marta Hernández i Zahara Méndez. Barcelona: Minúscula, 2017. 108 p. (Micra) 10€

El temps que es pot esmerçar a trobar un llibre prim de 15x10cm com el de  Tres llums no és un temps perdut.

Aquesta és una novel·la breu de l’autora irlandesa Claire Keegan. La primera obra seva que es pot llegir en català, en la qual una nena de pagès i de família nombrosa va a passar una temporada a casa d’uns familiars, mentre la mare està a punt de donar a llum a un altre germà.

Allà, descobreix coses que no ha viscut mai i sensacions que no ha sentit mai, especialment relacionades amb l’afecte i l’atenció, i per les quals no té ni tan sols paraules per anomenar-les.

Tres llums és un llibre petit però una gran novel·la en la qual hi destaca la descripció, amb les paraules justes de les sensacions, dels sentiments, de la intensitat emocional, de les petites coses i dels detalls minúsculs.

 

BAAS, Thomas. El senyor Oriol. Barcelona: Símbol, 2017. 36 p. 16,95€

Aquest és un àlbum il·lustrat de mida gran per presentar-nos la vida d’un senyor petit, tranquil i silenciós, que camina per una vida rutinària i en solitari i per un llibre per a infants, malgrat que ell sigui un adult.

Un dia, la seva història esdevé iniciàtica, amb un viatge inesperat, i alhora simbòlic, que trenca la seva rutina i el porta cap a la llibertat.

El senyor Oriol té poca cosa més que un ocell a casa seva. Quan, en un moment donat, l’ocell deixa de cantar, ell li ofereix una planta que té el do de fer feliç a qui se li regala. Aquesta es desenvoluparà ràpidament i en nocturnitat per esberlar la gàbia i deixar escapar l’ocell. Quan el senyor Oriol es desperta ja no el troba i inicia la recerca que el portarà cap a una jungla propera i exuberant. El viatge, com tants d’altres, capgira la seva òptica sobre les coses i, de pas, el sentit de la seva vida. El viatge fa créixer el senyor Oriol, encara que aquest ja sigui aparentment gran.

L’Il·lustrador francès Thomas Baas dibuixa un personatge més aviat retro –que recorda a alguns personatges del TBO-, amb una original barreja de dues tintes, de color verd i vermell, i, jugant amb els seus contrastos, amb pinzellades molt corbes i lliures que contrasten amb les línies rectes de les cases i els elements urbans, crea una jungla espaterrant. Construeix un entorn que té el seu esclat al punt central del llibre, allà on es desdoblen les pàgines, augmenta el cos de les lletres i es magnifica el destí que ens espera a l’interior d’aquest exemplar voluminós.

Recomanat pel Pep Molist, de la Biblioteca del Casino de Manresa

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s