#mésquellibres | L’Antònia M. Gorgas ens recomana “Cançó de tela”

Cançó de tela : la vida teixida de Louise Bourgeois
Amy Novesky ; il·lustrat per Isabelle Arsenault
Madrid : Impedimenta, cop. 2016
Veure disponibilitat al catàleg Aladí

 

 

Cançó de tela és un preciós àlbum il·lustrat en el qual les autores -ambdues reconegudes amb premis importants- han sabut reflectir, amb delicadesa i sensibilitat, la vida i l’obra de Louise Bourgeois.

Manifesten una intenció expressa de posar-nos a l’abast el seu pensament, la seva obra, els seus temors… i fer-nos adonar del seu ressorgir a través de l’art.

Cal remarcar que el títol té una significació especial. La paraula “cançó” va molt més enllà del seu sentit estricte, ja que l’original (Cloth Lullaby. Abrams Books, 2016), o la traducció espanyola (Nana de Tela. Impedimenta, 2016), ens fan pensar en una cançó de bressol, relacionada amb la musicalitat de la remor del riu proper a casa seva, amb el seu immens amor a la mare, i el seu treball amb les teles.

Louise Bourgeois (París, 25/12/1911- Nova York, 31/05/2010), procedent d’una família de restauradors de tapissos, es va anar endinsant en aquest art, ja des de petita, i professionalment, a partir de la mort de la mare. Va ser a Nova York, després de casar-se, on va desenvolupar la seva obra i va ser reconeguda a nivell mundial. Va estar activa fins al final.

No va deixar mai de crear. L’art era una manera de controlar les seves emocions, d’acceptar el seu passat i de refer els records d’infància, fins i tot amb materials com ara teles pròpies i del seu aixovar.

Una de les imatges més conegudes de la seva obra és l’aranya, en dibuix en una primera etapa, i en escultura posteriorment -“Maman”- en exposició permanent al Museu Guggenheim de Bilbao).

Aquest insecte li recordava la seva mare com a símbol de fertilitat, amb la seva capacitat protectora, fràgil i forta al mateix temps, que teixeix i ho torna a fer encara que se li malmeti la tela… el fer, desfer i refer constant.

Aquest àlbum il·lustrat és d’interès general. Personalment, m’ha provocat les ganes de saber-ne més i m’ha fet endinsar en el personatge i l’artista.

De cara als infants, és important acompanyar la seva lectura, i ressaltar-ne tots els valors positius que se’n desprenen.

És un llibre rodó, respectuós amb l’artista, la seva vida i la seva obra, adequat en el seu format, títol, contingut, i il·lustracions, conformant un tot sincer, i molt treballat en tots els aspectes.

Recomanat per l’Antònia Maria Gorgas, membre del Club de lectura de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca del Casino de Manresa.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s