#mésquellibres

 

Criatures extraordinàries / Tracy Chevalier

Barcelona : La Magrana, 2010

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

 

 

 

Elisabeth Philpot és una dama de la burgesia anglesa del s. XIX, viu a la ciutat costanera de Lyme Regis i no està casada. Això li permet fer coses que, per a una dama casada serien inconcebibles, com ara, anar a buscar fòssils als penya-segats de la platja.

A través d’aquest personatge, Tracy Chevalier fa un retrat magnífic de la societat anglesa de principis del s. XIX i ens apropa a una altra dona fascinant, la Mary Anning, filla d’un fuster, ha heretat del seu pare la passió pels fòssils, que busca amb delit a tothora faci fred o calor. La seva condició social la obliga a vendre aquests fòssils per garantir el pa i el carbó per nodrir i escalfar la família.

Aquestes dues dames de condicions tan diferents interactuen al llarg de tot el llibre, aprofundint cada cop més el seu coneixement respecte els fòssils. La Mary Anning té al intuïció que algun dia trobarà el fòssil d’un monstre i un dia, poc després de la mort del seu pare, juntament amb el seu germà Joe, troben una gran mandíbula del que ells creuen que és un cocodril, i darrera la mandíbula la resta de l’esquelet.

En realitat aquest “cocodril” és un fòssil d’ictiosaure, una criatura que habità els oceans terrestres fa uns 200 milions d’anys. Aquesta troballa interpel·la les protagonistes, sobretot l’Elisabeth Philpot, la qual es pregunta perquè troba fòssils de criatures que ja no viuen a Anglaterra o, fins i tot, que ja no es troben enlloc del món. Els seus raonaments respecte les troballes fòssils a Lyme Regis contradiuen la concepció creacionista del planeta Terra, predominant en aquell temps, i són el fonament de la Geologia com a ciència, desenvolupada al cap de poc temps per Charles Lyell.

Aquest llibre també permet reflexionar sobre el paper que ha tingut la dona en el desenvolupament de la ciència i com el seu paper ha quedat sovint desdibuixat sota l’ombra del masclisme.

Recomanat per David Parcerisa,  geòleg, professor de la UPC Manresa i usuari de la biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s