#mésquellibres | El Pep Molist recomana “Explica-m’ho: 101 preguntes fetes a nens i nenes sobre un tema apassionant”

explicamho_portada

 

Explica-m’ho : 101 preguntes fetes a nens i nenes sobre un tema apassionant

Katharina von der Gathen ; Anke Kuhl
Barcelona : Takatuka, 2016

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

 


En aquest espai, podria recomanar alguna de les magnífiques adaptacions per a infants que s’han elaborat del Llibre de les bèsties de Ramon Llull (a tall d’exemple, la d’editorial Baula, de l’Anna Obiols i il·lustracions d’en Subi); el primer conte que Pere Calders va escriure per a infants, El barret prodigiós i la barraca de monstres, i que ara editorial Comanegra ha publicat amb les exuberants il·lustracions d’en Pep Boatella; o bé, el darrer disc d’en Roger Mas, Irredempt, que m’ha colpit, com feia temps que un disc no em colpia… i tantes altres novetats, per a tots els gustos, que alimenten el dia a dia de les biblioteques i satisfan el paladar de tota mena d’usuaris i lectors.

Però, no us recomanaré res de tot això, sinó un llibre que té l’aspecte i el gruix d’un manual, o bé, el d’un calendari de sobretaula:

GATHEN, Katharina von der. Explica-m’ho: 101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant. Il·lustr. Anke Kuhl. Barcelona: Takatuka, 2016

Llegit el títol, el primer que hom es pregunta és de quin tema estem parlant. I cal respondre en veu alta i clara, perquè el llibre no amaga cap carta sota la màniga al voltant del tema del sexe.

A les biblioteques, des de fa anys i panys, el prestatge adreçat a infants i joves de llibres sobre el cos humà i educació sexual, sovint ha estat palpat i observat des de la intimitat, tot allunyant-se de les mirades dels altres, o bé, des del grup, en el moment de descoberta del propi cos, entre riures i somriures. Pel seu ús continuat, són llibres que, habitualment, han acabat malmesos. Això ens ve a dir que, fins fa un cert temps, potser no ens atrevíem a parlar-ne prou? O que ens feia vergonya preguntar? O que, a casa i a l’escola, no se’ns donava informació suficient?

Cada vegada més, hi ha llibres per a infants sobre qualsevol tema que fugen d’embolcalls dolços i de metàfores toves i aborden els temes pel broc gros i sense contemplacions. És el cas d’aquest llibre que ve d’Alemanya. La seva autora, una experimentada pedagoga sexual, va posar una bústia en les aules de tercer i quart de primària d’una escola, perquè els alumnes, que havien assistit a xerrades sobre el cos, l’amor i la sexualitat, hi dipositessin preguntes, de forma anònima. En el llibre, l’autora selecciona les qüestions més destacades, i les respon amb tota la franquesa i la cura necessàries i, sobretot, amb molt de respecte.

En el llibre hi trobarem preguntes com ara les que mostra l’editorial a la seva web: Una àvia pot tenir fills? Una dona es queda embarassada cada vegada que fa sexe? Quants espermatozoides produeixen els homes? Hi ha animals gais? Es pot fer sexe sota l’aigua?

Les il·lustracions, amb clau d’humor, d’Anke Kuhl ajuden a treure ferro al tema i a fer-lo arribar, de manera sincera, als seus destinataris, tot esdevenint una eina clau per a tenir molta de la informació bàsica sobre el propi cos, l’amor i la sexualitat.

Recomanat pel Pep Molist de la Biblioteca del Casino de Manresa.Explica-m'ho

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s