#mésquellibres | La Laura ens recomana el llibre “Orelles de papallona”

portada OREJAS

Orelles de papallona, Lluisa Aguilar.

Barcelona: Kalandraka, 2008

 

 

Veure disponibilitat al catàleg Aladi

Diuen que els nens i els borratxos no menteixen mai, diuen sempre la veritat. Però sovint algunes veritats: tenir les orelles de pàmpol, els cabells estarrufats, anar vestida d’una manera diferent, portar sabates velles o mitjons foradats…  poden fer mal als altres nens ja que poden ser motiu de burla.

A l’escola tothom haurà patit o sentit algun comentari despectiu cap un mateix o un company, quatre ulls, orellut… situacions que no són fàcils de solucionar.

Orelles de papallona és un conte que ens ajudarà a treballar i reforçar l’autoestima dels infants i parlar d’un valor molt important: el respecte cap als altres. Ens dóna un camí als adults per afrontar aquestes situacions tan desagradables, que es donen des que els nens són molt petits, on els supòsits “forts” o líders de la classe utilitzen els defectes físics, les diferències externes… com a arma contra el més feble.

En aquest conte, la resposta que la mare li dona a la seva filla quan aquesta li diu que a l’escola li diuen orelluda és fantàstica:

<<“- Mare, tu creus que sóc una orelluda?>>

<<- No, filla meva. Tens orelles de papallona.>>

<<- Però, com són les orelles de papallona?.>>

<<- Doncs, són orelles que s’enlairen damunt el cap i pinten de colors les coses lletges”.>>

Un llibre dolç, de poques paraules, senzill, imaginatiu i amb un toc de sentit de l’humor. La Clara, la protagonista, ens ensenya com, gràcies a la seva mare, troba una resposta positiva i imaginativa per fer front a les burles dels seus companys. La Clara acaba acceptant-se tal i com és sense que li afectin els comentaris que li poden fer.

Actualment vivim en una societat obsessionada amb la imatge i amb el què diran. En una societat que lluita de manera exagerada i malaltissa contra les petjades que deixa el pas del temps o capaç de posar en risc la salut i la qualitat de vida darrere d’un cànon de bellesa inassolible per a la majoria, resulta tremendament grat trobar llibres que mostren als nostres petits, i als no tant petits, que el nostre veritable valor com a persones no està en l’aspecte físic, o la roba amb la qual ens vestim.

Que la nostra felicitat únicament la trobarem si aconseguim acceptar-nos tal com som sense importar-nos el que els altres diguin de nosaltres.

Les il·lustracions  són originals, imaginatives, amb un gran ventall de colors i moviment que transmeten fantasia. L’autor d’aquestes, André Neves, és un artista brasiler. Nascut al 1973, a Recife, Brasil. Treballa com il·lustrador, i ha rebut diversos premis per les seves il·lustracions. Actualment viu a Porto Alegre.

La autora Luisa Aguilar és asturiana. Ella no només escriu per a nens, sinó que també actua com actriu per a ells.

Recomanat per la Laura Ortigués, de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa.

LAURAPAPALLONA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s