#mésquellibres | La Sílvia ens recomana ‘Les sons et les parfums. Debussy meets Chopin’

img

Les Sons et les parfums [enregistrament sonor] : Debussy meets Chopin

Perianes, Javier
Arles : Harmonia Mundi, p. 2013
>Veure disponibilitat al catàleg Aladí


A qui hagi escoltat un o altre compositor no li estranyarà gens el maridatge musical que ha elaborat el pianista andalús Javier Perianes (Nerva, Huelva, 1978). Semblances en els tons i els acords, un gust per la poesia i el misteri i ‘la recerca de l’absolut’ a través de la pròpia música agermanen el polonès Frédéric Chopin (1810-1849) i el francès Claude Débussy (1862-1918), romàntic l’un, expressionista l’altre. Però malgrat la distància en el temps entre els dos músics, el camí estava traçat. Tal com explica Yvan Nommick en el llibret que acompanya la gravació, el mateix Débussy va reconèixer explícitament el mestratge de Chopin, a qui va admirar ‘des que va començar a estimar la música’. En el mateix llibret, Nommick, doctor en Musicologia per la Sorbona de París, també destaca que Débussy interpretava com ningú les composicions del polonès.

Amb exquisidesa, Javier Perianes, Premi Nacional de Música 2012, interpreta al piano peces dels dos compositors, alternades. La tria també és excel·lent, estudiada per aconseguir un ensamblatge perfecte. El disc comença amb una cançó de bressol (‘berceuse’)  de Chopin, la segueix després el conegut ‘Clar de Lluna’ de Débussy. Ambdues peces traspuen una serena bellesa contemplativa i evoquen, amb la mateixa estructura harmònica, el caràcter màgic de la nit, escenari del misteri. Hi ha altres coincidències temàtiques evidents, com  la ‘Grande valse brillante’ i el vals ‘La plus que lente’, que porten aquest ritme més enllà dels cànons establerts. La concatenació d’estudis i preludis de Chopin i Débussy també mostra les connexions subtils entre la música dels dos compositors. Posats a triar, és realment captivadora la Balada op. 52 de Chopin, aparellada amb un preludi de Débussy que dóna títol a aquest treball discogràfic.

El disc conté més ‘perles’ que formen un collaret encisador. En total, catorze peces d’un repertori magistral. Perianes les enfila amb virtuosisme i sensibilitat extrema. Es pot ben dir que el pianista andalús s’ha ficat en la pell d’ambdós compositors, tal com Débussy interpretava Chopin. A banda del llibret, el segell francès Harmonia Mundi acompanya l’enregistrament amb el DVD ‘Dos buscadors de l’absolut’, que inclou declaracions de Nommick i Perianes al Palau de la Música Catalana. El fermall que faltava per tancar aquesta joia musical, absolutament recomanable.

Recomanat per la Sílvia Berengueras de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa

20160118_180319

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s