#mésquellibres | El Pep recomana “Temps de segona mà: la fi de l’home roig”

3_Coberta Temps de segona mà.indd


Temps de segona mà: la fi de l’home roig
Aleksiévitx, Svetlana
Barcelona : Raig Verd, 2015

> Veure disponibilitat al catàleg Aladí


Per a mi i per a molts lectors, l’autora a qui aquest 2015 se li va atorgar el Premi Nobel de literatura era una vertadera desconeguda, motiu de més per mirar de llegir-la i de descobrir aquells aspectes o allò que aporta de diferent o de destacat al panorama literari.

L’obra d’Svetlana Aleksiévitx (Stanislav, Ucraïna, 1948) ha estat una enorme sorpresa i una literatura del tot recomanable. En tota la trajectòria d’aquesta escriptora i periodista, i així es pot constatar en l’única obra, de moment, traduïda al català, el que fa és convertir el material periodístic i la no-ficció en una literatura d’alta volada.

Temps de segona mà és un conjunt d’entrevistes, presentat sense una estructura clara, a gent de procedència i de professions diverses al voltant dels canvis dels darrers anys a Rússia. A tots ells, els pregunta sobre detalls quotidians, sobre records, sobre l’entorn, sobre la família… Tot i girar sempre sobre el mateix, el lector no té sensació de redundància, però, sí de profunditat en el tema i de proximitat amb les persones enquestades i amb els seus sentiments.

Amb aquest gran calidoscopi de veus, l’autora descriu de forma excel·lent la història dels darrers vint anys a Rússia i de com el final del règim soviètic ha afectat a moltes persones que creien que aquest règim era l’única forma ètica de vida.

Qui millor per definir l’objectiu de l’obra que l’autora amb les seves pròpies paraules que figuren a la introducció:

Escric, recullo els brins, les engrunes de la història del socialisme “domèstic”, “interior”. La manera com vivia dins l’ànima de la gent. Sempre m’ha atret aquest espai petit: l’ésser humà.“

Recomanat pel Pep de la Biblioteca del Casino de Manresa.Pep Molist

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s