#mésquellibres | La Laura ens recomana “Càndid o l’optimisme”

9788484373384-es-300Càndid o l’optimisme

Voltaire ; traducció i notes de Jordi Llovet

Barcelona: proa, 1996

Veure disponibilitat al catàleg Aladí


Càndid o l’optimisme, és un conte filosòfic escrit per Voltaire l’any 1759. Aquest però, mai va admetre obertament la seva autoria degut, segurament, a que el contingut del llibre no era del gust de tothom ja que en aquesta historia es satiritza la filosofia de Leibniz.

Es tracta d’una novel·la d’aprenentatge que narra la historia de Càndid, aprenent de Pangloss, el qual ensenya al protagonista que l’optimisme guia la vida ja que vivim en el món més meravellós possible.

Guiat pel destí, Càndid emprèn un viatge on recorre un món fet estralls tant per culpa de les religions i la crueltat de l’home com per les catàstrofes naturals. Podem veure com des del començament Càndid creu fermament que el món és el paradís tot i que la realitat s’encarrega de negar-ho, fins a arribar al punt on gràcies a les seves vivències se n’adona de que ni l’optimisme guia la vida ni el món és meravellós. Finalment, però, després de moltes desventures, Càndid descobreix on rau el secret de la felicitat.

Amb Càndid doncs, Voltaire ataca utilitzant la ironia i el sarcasme, el fanatisme, la intolerància, els enganys i artificis socials, la colonització i les matances de les guerres. No accepta que aquest sigui el millor dels mons possibles, tot i que considera possible que aquest món pugui ser millor, sent aquesta la seva proposta d’optimisme.

Recomanat per la Laura, usuària de la Biblioteca de l’Ateneu de Manresa.

Recomanació-Laura

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s