#mésquellibres | La Núria recomana “Nadie és perfecto”

nadie es perfectoNadie es perfecto

Bergés, Joaquín
Barcelona : Tusquets, 2015

Veure disponibilitat al catàleg Aladí


L’argument és aquest: A Kenwood Manor, una gran mansió enmig del camp anglès, els Whirlpool donen una gran festa amb convidats de diferents procedències. Entre ells, un investigador privat, al qual encarreguen una difícil i inesperada tasca: descobrir qui és l’hereu de la família. En les seves indagacions aviat sabrà que no ho té fàcil doncs descobreix algunes aficions secretes dels aristòcrates anglesos, i que per la casa pul·lulen més personatges excèntrics dels que esperava: des de l’avi embogit que es declara innocent d’un suposat crim, fins pretendents i noies caça fortunes, així com un impertèrrit majordom, Harrods, que no li treu l’ull de sobre.

La increïble habilitat que té l’escriptor de l’obra, Joaquín Berges de crear i desfer embolics, és innegable. I si bé de les seves anteriors obres brollava una comicitat impressionant, res d’això és comparable a la hilaritat que hi ha a cada pàgina d’aquesta novel·la, Nadie es perfecto.

Una obra que parodia les novel·les d’intriga en les grans mansions del camp anglès i que, a l’estil de les obres d’Agatha Christie, gaudeix d’una quantitat de personatges inaudits i d’escenes que són típiques de les clàssiques novel·les d’època. I de noms inaudits: Els Whirlpool, enfrontats als seus veïns Els Westinghouse, Sam Sonite, General Motors, Harrods, Rhett Bull, TomTom, Ballantines.

Però, a més a més, la trama gaudeix d’una escriptura que juga en tot moment amb els dobles sentits de les paraules (igual que les comèdies d’embolic d’Ernst Lubistch i Billy Wilder), al costat de comportaments de convidats que semblen trets de les més histriòniques pel·lícules. El narrador, el mateix Rhett Bull, es va trobant amb situacions inversemblants i absurdes que ens fa mirar enrere i recordar les obres de Tom Sharpe (Wilt, sense anar més lluny), o les comèdies de Peter Sellers com ara La Pantera Rosa o El Guateque.

Recomanat per la Núria de la Biblioteca del Casino de Manresa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s