#mésquellibres | La Montse recomana “Culpa” de Ferdinand von Schirach

portadaCulpa

Schirach, Ferdinand von

Barcelona : Empúries, 2012

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

 


Primer de tot, cal dir que vaig arribar a aquest llibre tafanejant alguns blocs literaris, activitat que de vegades comporta alguna sorpresa agradable.

Per entendre el to d’aquest llibre és necessari conèixer una mica qui és l’autor. Von Schirach és un prestigiós  advocat alemany nascut al 1964. De caràcter tímid i sensible, ha indagat sobre el tema del crim i de la culpa a partir de casos reals que coneix de primera mà.

Pertany a una família amb un passat complicat i difícil de pair pel que fa a l’herència familiar.  El seu avi va ser responsable de les deportacions de jueus a Viena a la Segona Guerra Mundial i condemnat a 20 anys de presó al judici de Nüremberg.  Viure amb aquest bagatge familiar és, amb tota seguretat, un exercici vital molt complicat.

El llibre és un compendi de relats, alguns molt breus i altres de més extensió, que tenen com a tema central la violència. Qualsevol persona del carrer pot exercir una violència extrema fins al punt d’arribar a matar algú. La ràbia i l’odi momentanis o cultivats dins la pròpia persona donen pas a un sentiment de culpa que capgira la vida de l’agressor i evidentment,  la de l’agredit.

Alguns relats són terriblement crus i violents; d’altres mostren amb sensibilitat les reaccions davant d’un fet que trasbalsa a la víctima però d’alguna manera, també a l’agressor. Tots tenen en comú que la posició de l’autor és de no jutjar, només exposar uns fets. El lector hi afegeix l’emoció, el sentiment, la reprovació o la comprensió.

És un llibre de lectura ràpida i sense complicació pel que fa a la forma, però que pel seu contingut, no deixa ningú indiferent .

Recomanat per la Montse, usuària de la Biblioteca Ateneu Les Bases.

foto blog

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s